W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

Inspiratie uit Zweden om jongeren in Nederland in beweging te brengen!

Uppsala Summer en Lidköping Arena

Zweden loopt voorop in het creëren van actieve en inclusieve vrijetijdsbestedingen voor jongeren en de bredere gemeenschap. Twee inspirerende casestudies uit Uppsala en Lidköping tonen aan hoe Nederlandse gemeenten in samenwerking met sportservices dergelijke projecten kunnen initiëren om ook in Nederland een sportieve impact te hebben.

Casestudie 1. Uppsala Summer Zone: Een oase voor activiteiten

In Uppsala besloot de gemeente tijdens de zomermaanden een ongebruikt verhard terrein van 6.360 vierkante meter om te toveren tot de ‘Uppsala Summer Zone’. Door het gebruik van modulaire sporttegels biedt dit kleurrijke en veelzijdige sport- en activiteitengebied faciliteiten voor onder andere floorball, basketbal, voetbal, handbal, volleybal, badminton, minitennis, een pumptrack, maar ook verschillende speeloppervlakken voor schaken en andere spellen.

Verschillende sportverenigingen gaven try-outs om kinderen actief te enthousiasmeren om lid te worden. Voor mindervaliden is er rolstoelbasketbal mogelijk. Veel kinderen hebben niet de mogelijkheid om actief bezig te zijn in hun vrije tijd, zoals lid zijn van een sportvereniging. Er zijn ook in Zweden veel kinderen die niet de kans krijgen om op vakantie te gaan. ‘Uppsala Summer Zone’ heeft het voor hen mogelijk gemaakt om een waardevolle vrijetijdsbesteding te hebben, vrienden te maken, solidair te zijn en verschillende sporten uit te proberen, ongeacht hun niveau en achtergrond.

Onze partner Bergo Flooring en Unisport realiseerden dit project, dat tijdens de zomer maar liefst 15.335 bezoekers trok. Ook werden er 47 banen gecreëerd voor jongeren; om de verschillende sporten en spellen te begeleiden.

De ‘Uppsala Summer Zone’ voorziet in een waardevolle vrijetijdsbesteding, vooral voor kinderen die anders weinig mogelijkheden hebben om actief bezig te zijn of op vakantie te gaan. Aan kinderen is gevraagd wat ze vonden van het project: “Hier maak je vrienden”, “Iedereen wordt hier in zijn waarde gelaten”. Ieder jaar evalueert de gemeente met de jongeren welke sporten de voorkeur hebben en door de modulaire sporttegels kan hier een volgend jaar makkelijk op ingespeeld worden. Het aanbod blijft hierdoor flexibel en aantrekkelijk.

Casestudie 2. Lidköping Arena: Een activiteitenarea voor iedereen

Lidköping heeft een ambitieus project gelanceerd in de Sparbanken Lidköping Arena, waar een gigantisch activiteitengebied van 105 x 60 meter wordt geïnstalleerd op de openlucht bandybaan (balsport die op het ijs wordt gespeeld en is de voorloper van het ijshockey en veldhockey). Deze ‘Summer Zone’ biedt eveneens een breed scala aan activiteiten.

Het doel hier is om meer bewoners te bewegen om deel te nemen aan fysieke activiteiten door middel van het creëren van een aantrekkelijk sportgebied voor handbal, voetbal, floorball, basketbal, inlineskaten, pumptrack, volleybal, badminton, tafeltennis en minitennis, maar ook dans, een evenwichtsbalk, schaken, hinkelen en jeu de boules met een zachte bal.

Deze ruimte is niet alleen gratis toegankelijk voor de inwoners van de stad, maar ook voor scholen, die wel van tevoren gevraagd wordt te reserveren. Een sportservice leent de materialen uit, zodat iedereen actief en volledig uitgerust kan deelnemen aan de activiteiten. Een SportBox behoort ook tot de mogelijkheden om in de toekomst materialen te faciliteren.

Deze ruimte bevordert niet alleen de fysieke gezondheid maar ook de sociale cohesie, vooral voor kinderen en jongeren. Het ervaren van participatie en het kunnen uitblinken in iets draagt bij aan een groter gevoel van veiligheid en eigenwaarde.

Inspiratie voor Nederland

Deze Zweedse casestudies bieden waardevolle inzichten voor Nederlandse gemeenten en sportservices/sportloketten. Het creëren van toegankelijke, inclusieve en veelzijdige sport- en activiteitenterreinen kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de gemeenschap. Bovendien bevorderen dergelijke ruimtes sociale interactie, creativiteit en bevorderen het ontdekken en ontwikkelen van talent.

Heeft jouw gemeente ongebruikte ruimtes die een nieuwe bestemming kunnen krijgen? Wil je meer inwoners in beweging krijgen én bijdragen aan een actieve en inclusieve gemeenschap? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we ook in Nederland zulke inspirerende projecten mogelijk maken!

Producten in dit artikel

Misschien vind je dit ook interessant:

De toekomst van sportverenigingen: Een evolutie naar duurzame, interactieve en inclusieve ontmoetingsplekken

Duurzaamheid als kernwaarde Een cruciaal aspect van de sportclub van de toekomst is duurzaamheid. Het is de sleutel tot langdurig succes. We wensen…

Ontdek de productvoordelen van onze modulaire sportvloeren

De tegels van de Modulaire sportvloer Ultimate en de Modulaire sportvloer Ultimate Plus worden gemaakt van polypropyleen. Onlangs hebben we een nóg duurzamere…

Maak kennis met onze Winning & Happiness courts

Met trots introduceren wij een nieuw concept; de W&H-courts. Eentje waar wij trots op zijn en energie van krijgen. De W&H-courts zijn een…