W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

GreenMatter: ‘Recycle the present, save the future’

Sinds de millenniumwisseling zijn er heel veel kunstgrasvelden aangelegd maar is er te weinig stil gestaan hoe er met de te vervangen velden moet worden omgegaan. Hoe staat het met de verwijdering, de afvalstroom, de recycling van de vezels en de backing en de infill? Met de media-aandacht van de afgelopen tijd kunnen we concluderen dat hierin tekort is geschoten en dat waardevolle grondstoffen in een grijs circuit zijn terechtgekomen. Echter, het hergebruik van kunstgras op een verantwoorde en circulaire manier is wél mogelijk! Daarom is er een nieuw en groen initiatief gestart! ‘Recycle the present, save the future’.

GreenMatter of anders gezegd: groen doet ertoe! Kunstgras wordt bij vervanging veelal gezien als afval maar wij zien het als een waardevolle grondstof om te verwerken in nieuwe sportgerelateerde producten met als streven om 100% circulair met elkaar te zijn. GreenMatter is een initiatief van Lankhorst Recycling Products en W&H Sports. Wij hebben ons ten doel gesteld om de afvalberg van kunstgrasvelden aan te pakken door producten te ontwikkelen en te produceren van gerecycled kunstgras. Met onze transparante en vooral praktische visie ondersteunen wij gemeenten in een circulaire aanpak door de kunstgrasvezels in nieuwe sportgerelateerde producten te verwerken.

Met ons leveringsprogramma bieden wij verschillende mogelijkheden om iedere kilogram kunstgrasvezel op een andere wijze terug te laten komen op de sportaccommodatie. Alle producten worden geleverd met een garantieverklaring grondstoffen. Dat houdt in dat het kunstgras agglomeraat 100% afkomstig is van versleten kunstgrasvelden. Het gerecyclede materiaal dat GreenMatter gebruikt, is afkomstig van het bedrijf Re- Match, dat gespecialiseerd is in het recyclen van kunstgras.

Praktijkvoorbeeld

Elk kunstgrasveld bestaat uit 20.000 kilogram ‘afval’. 12.000 kilogram van het afval bestaat uit kunstgrasvezels en 8.000 kilogram bestaat uit backing. Uit deze kunstgrasvezels kunnen 100% gerecyclede, kwalitatieve inrichtingsmaterialen worden vervaardigd. Ook de backing kan worden gerecycled (in bijvoorbeeld voeten voor afzetpalen in het verkeer) maar dat staat los van het GreenMatter concept.

Circulaire uitdaging

Wij willen ervoor zorgen dat alle kunstgrasvezels uit oude kunstgrasvelden worden gerecycled en vervaardigd tot nieuwe producten op en rond sportvelden. Om dat te bewerkstelligen gaan wij graag in gesprek met opdrachtgevers om nieuwe toepassingen te ontwikkelen zodat bij de vervanging van een kunstgrasveld dezelfde hoeveelheid kilogram kunstgrasvezels in nieuwe producten op of rond uw sportaccommodatie wordt verwerkt. Momenteel kunnen er 100% gerecyclede slag, kant- en vlonderplanken, picknicksets en parkbanken worden geproduceerd. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) maken wij bij de vervaardiging van deze producten gebruik van een sociale werkplaats, namelijk: Empatec.

Producten in dit artikel

Misschien vindt je dit ook interessant:

Kennisdag GreenMatter groot succes!

Kennisdag Op 12 februari 2019 vond de (eerste) kennisdag van GreenMatter plaats in Sneek. Eerder werd er al via verschillende kanalen gecommuniceerd over…

Landelijke aandacht voor GreenMatter

Fieldmanager In de nieuwste editie van de Fieldmanager werd voornamelijk dieper ingegaan op een onderwerp dat ons het afgelopen jaar flink heeft beziggehouden, namelijk:…

GreenMatter; dé oplossing voor de kunstgras afvalberg!

Greenmatter Met het initiatief GreenMatter hebben Lankhorst en W&H Sports zich ten doel gesteld de afvalberg van kunstgrasvelden aan te pakken. Dit doen…