W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

Slagplank als afbakening voor infill

Onderzoek

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Unie van Waterschappen (UVW) blijkt dat het gebruik van rubbergranulaat schadelijk is voor de directe omgeving van de velden. Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terechtkomen in omliggend grond en nabijgelegen sloten. De korrels komen daar terecht door toedoen van bijvoorbeeld een storm, mensen en bladblazers. Hoewel het geen risico vormt voor mens of dier zijn de korrels wel schadelijk voor het milieu en haar biodiversiteit.

Het RIVM heeft onderzoek gedaan bij 10 kunstgrasvelden van voetbalclubs in Nederland. Hierbij werd de kwaliteit van van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit van natuurlijke grasvelden. Daarbij zijn, op diverse locaties, overschrijdende concentraties zink, kobalt en minerale olie gevonden.

Advies

Om te voorkomen dat rubberkorrels op de bermgrond terechtkomen en stoffen weglekken naar sloten, beveelt het RIVM maatregelen. Daarvoor wil de organisatie het gesprek aangaan met aannemers, veldeigenaren en terreinbeheerders die voor de aanleg en het onderhoud van de velden verantwoordelijk zijn. “We moeten nieuwe manieren vinden om die korrels op een eenvoudige wijze op te ruimen.”

Slagplanken W&H Sports

W&H Sports levert slagplanken voor de veldomheining van kunstgrasvelden. De slagplanken zijn vervaardigd uit gerecycled kunststof en hebben een technische levensduur van minimaal 40 jaar. De plank is voorzien van staalwapening om het uitzetten door temperatuurwisselingen tegen te gaan. Vanwege de milieudiscussie hebben diverse gemeenten gekozen om ook voetbalvelden te voorzien van slagplanken als afbakening om de infill van kunstgrasvelden op het veld te behouden. De slagplanken hebben een lengte van 400 cm waardoor deze snel een eenvoudig kunnen worden gemonteerd.

Producten in dit artikel