3×3 Basketbal in Nederland
Nederland loopt al ruim een decennium vooraan mee in de snelle ontwikkeling van 3×3 basketball, onderdeel van Basketbal Nederland. Dat heeft de Orange Lions bij de mannen en de vrouwen de afgelopen jaren al tal van medailles opgeleverd bij internationale titeltoernooien, zoals tweemaal zilver bij het WK voor de mannen senioren en brons voor de vrouwen senioren bij het EK.
Als erkenning voor al die inspanningen mocht Nederland in 2017 de FIBA 3×3 Europe Cup organiseren op het Museumplein in Amsterdam en niet lang daarna kreeg 3×3 basketball een Olympische status. Als slagroom op de taart werd in de zomer van 2019 de FIBA 3×3 World Cup in Amsterdam gehouden. In mei 2021 zorgden de 3×3 mannen voor een historische prestatie door zich als eerste valide basketbalteam ooit te kwalificeren voor de Olympische Spelen.
3×3 Unites speelt een grote rol bij de ontwikkeling en bekendheid van de ‘jonge’ sport. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten zetten zij zich in om de sport naar een hoger niveau te tillen. Van kleinschalige inspiratieworkshops tot het hele jaar door 3X3 activiteiten in verschillende gemeenten. 3X3 Unites organiseert daarnaast ook nationale en internationale topsportevenementen. Zij zetten zich tevens in voor de realisatie van 3×3 basketbalveldjes.
Resultaten Orange Lions
Dimeo van der Horst, Ross Bekkering, Jessey Voorn en Arvin Slagter komen namens Nederland uit op de Olympische Spelen. Vandaag hebben de Nederlandse 3×3-basketballers nagelaten om zich direct te plaatsen voor de halve finales op de Olympische Spelen. De eerste twee landen van de poule (bestaande uit 8 teams), mochten zich namelijk direct melden in de halve finale. Om dat te halen was winst op Letland noodzakelijk maar dat is helaas niet gelukt. De wedstrijd eindigde 22 – 18 in het voordeel van de Letten.
Door de nederlaag eindigt Nederland als vierde in de groep en wachtte in de kwartfinale een duel met het Russisch Olympisch Comité. Deze is zojuist ten einde gekomen en nipt verloren met 19-21 in het voordeel van de Russen. Daarmee is het Olympische sprookje tot een einde gekomen. Toch lijkt de sport na deze periode aan een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen.
Op internet wordt ondertussen druk gezocht naar meer informatie over de sport. Men zoekt naar de poulestanden, spelregels en oorsprong van de sport. En daarmee lijkt ook het grote publiek kennis te maken met 3×3 basketbal.
Oorsprong 3×3 Basketbal
De International Basketbal Federations (FIBA) stelt dat streetball de nummer één urban teamsport is. Pas in 2007 stelden zij regels op voor het 3×3 format. 3×3 Basketbal kende haar debuut tijden de Youth Olympic Games in Singapore 2010. Vanaf 2012 organiseert de FIBA jaarlijks wereld- en continentale toernooien voor landen en een door clubs betwiste “World Tour”.
Wereldranglijsten worden niet alleen opgesplitst in mannen en vrouwen, maar ook in gecombineerde vorm bij elkaar opgeteld. Hieruit blijkt dat dit een wereldwijd spel is, met minder gevestigde basketbalnaties als Mongolië, Polen en Roemenië die momenteel in de top 10 staan.
Al in de jaren zeventig werden er in de VS 3×3-toernooien gehouden. Het zogenaamde “Gus Macker 3-on-3 Basketball Tournament” wordt nog steeds jaarlijks in 75 steden gehouden, met meer dan 200.000 deelnemende spelers.De meest lucratieve competitie is momenteel de “BIG3”, mede opgericht door rapper en acteur O’Shea Jackson, beter bekend als Ice Cube. Opgericht in 2017, heeft hij grote namen, sponsordeals, en een lucratief omroepcontract met CBS naar het toernooi getrokken.
Regels 3×3 Basketbal
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld. De wedstrijden spelen zich af op een half basketbalveld op één basket. Verder zijn dit belangrijke afwijkende regels ten opzichte van het traditionele basketball:
- Er is één officiële bal, met het gewicht van een mannenbal en het formaat van een vrouwenbal;
- Officiële wedstrijden duren 10 minuten of totdat een team 21 punten heeft behaald;
- Er is een 12 seconden schotklok in plaats van 24 seconden. Binnen deze tijd dient een team te scoren of een scoringspoging te doen;
- Er is geen driepuntslijn, maar een tweepuntslijn. Elke score achter deze lijn is twee punten waard, elke score erbinnen telt voor 1;
- Er zijn geen persoonlijke fouten, maar teamfouten;
- Zodra een team een scoort mag het andere team meteen doorgaan door de bal te dribbelen of te passen. Zodra een team buiten de tweepuntslijn is geweest mag er weer worden gescoord.
Met name deze laatste regel zorgt voor het dynamische en spectaculaire spel waar 3×3 basketball om bekend staat.