W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

3×3 basketball courts in verschillende toepassingen

De 3×3 basketball courts in verschillende toepassingen.

Bij 3×3 basketball worden er andere spelregels gehanteerd dan bij de traditionele manier van basketbal. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld. De wedstrijden spelen zich af op een half basketbalveld en er wordt gescoord op één basket.

3×3 basketball is geïnspireerd door verschillende vormen van streetball, een variant van het reguliere basketball dat ontstaan is op de pleintjes in de Verenigde Staten. Sinds 2021 is 3×3 basketball zelfs een Olympische Sport geworden. Wereldwijd zijn er ruim 250 miljoen beoefenaars, wat het de grootste urban teamsport ter wereld maakt.

3X3 Unites

Onlangs hebben wij een samenwerking met 3X3 Unites gestart. 3X3 Unites speelt een grote rol bij de ontwikkeling van 3×3 basketball. Zij zetten zich onder andere in voor de realisatie van 3×3 basketball courts (waar onze samenwerking tot uiting komt), maar ook wordt er leiderschapstraining aan jongeren gegeven en ondersteunen zij gemeentes bij structureel gebruik van de courts.

Samen met 3X3 Unites denken wij met Nederlandse gemeentes mee over de ontwikkeling van de openbare ruimte en het sociale domein door middel van het aanbieden van 3×3 basketball. De combinatie van de leiderschapstraining van 3X3 Unites voor jongeren uit de omliggende community en onze hoogwaardige 3×3 courts, is al op verschillende plekken door het land een succesformule gebleken.

Totale inrichting 3×3 basketball courts

De modulaire sportvloeren die wij leveren zijn multifunctioneel inzetbaar en hebben meerdere voordelen. Zo zijn de outdoor sportvloeren voorzien van drainage, hierdoor kan de regen goed worden afgevoerd. De sportvloer zorgt voor de juiste demping en schokabsorptie voor sporters, ter voorkoming van blessures. De vloeren zijn in verschillende kleuren leverbaar en kunnen ook worden voorzien van logo’s.

Naast de modulaire sportvloer kunnen wij ook een circulaire invulling geven aan een court door middel van de aankleding met buitenmeubilair van GreenMatter. Een functionele aanvulling aan het 3×3 basketball court is het plaatsen van een Sportbox – XS. De SportBox is een opslagruimte die op verschillende plekken kan worden geplaatst. Gebruikers kunnen zich registreren via een app en hiermee kan de box gereserveerd en geopend worden, om in dit geval de basketbal te gebruiken.

Locaties 3×3 basketball courts

Een 3×3 basketball court kan op verschillende locaties geplaatst worden. Doordat het maar een half basketbalveld is, is er altijd wel een stuk grond beschikbaar. Is er meer ruimte, dan wordt er soms zelf gekozen voor twee 3×3 courts los of aan elkaar. In Amsterdam hebben wij inmiddels meerdere 3×3 basketball courts neergelegd. Elk project is daarin weer anders. De courts zijn namelijk in verschillende kleuren geplaatst in de openbare ruimte (Nelson Mandelapark), op het openbare sportpark Zeeburgereiland en bij voetbalvereniging Zeeburgia.

Ook de steden Assen en Zwolle beschikken sinds kort over een 3×3 basketball court. In Assen heeft de gemeente gekozen voor een court in een openbaar park (Anne Frank Park) en het Landstede Sportcentrum in Zwolle biedt nu haar studenten en sporters de mogelijkheid om buiten op het plein 3×3 basketball te spelen.

De Gemeente Gooise Meren heeft in een woonwijk zelfs twee 3×3 basketball courts aan elkaar gelegd, zodat er op twee baskets gespeeld kan worden. Daarnaast kan ook het hele veld gebruikt worden voor het reguliere 5×5 basketbal. Gepassioneerd basketbalcoach en 3×3 leader van 3X3 Unites Ti Vargas Grin heeft zich hard gemaakt voor de aanleg hiervan. Middels een eigen crowdfunding actie heeft Ti het ook mogelijk gemaakt dat er GreenMatter zitbanken rondom het court zijn geplaatst.

Je kunt bijna niet meer om 3×3 basketball heen. Door de laagdrempeligheid van het spel (en het aantal spelers) zie je de populariteit nog steeds groeien. Dit merk je ook in de aanleg van het aantal 3×3 courts. Door de verschillende mogelijkheden qua locatie, kleur en branding kun je letterlijk elke kant op en is er voor elke situatie een geschikte oplossing. Op naar nog meer 3×3 basketball!

Producten in dit artikel

Misschien vind je dit ook interessant:

Ook gemeente Assen kiest voor 3×3 basketball

Ook in Assen kun je vanaf heden 3x3 basketball spelen. Het basketball court is gelegen in het Anne Frank Park en is daardoor…

3×3 basketball court bij het Landstede Sportcentrum

Het Landstede Sportcentrum in Zwolle is onder andere de thuisbasis van studenten van Landstede Sport & Bewegen, het Centre for Sports & Education,…

Een 3×3 basketball court bij AVV Zeeburgia

AVV Zeeburgia uit Amsterdam heeft een officieel 3x3 basketball court geadopteerd van de Gemeente Amsterdam. Het court zal voor iedereen te gebruiken zijn…

5×5 basketball court in Bussum

Initiatiefnemer én gepassioneerd basketbalcoach Ti Vargas Grin heeft zich hard gemaakt voor de aanleg van een 5x5 basketball court in de buurt. Ti is…

Drie nieuwe 3×3 basketbalvelden in Amsterdam

Het gaat om één basketballcourt bij het Nelson Mandelapark en twee courts bij de Sportheldenbuurt. Bij het Nelson Mandelapark is de bestaande vloer…