W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

Een AED op elke sportaccommodatie is belangrijk

Men kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk de aanwezigheid van AED’s zijn in openbare ruimtes. Zeker op een sportcomplex, waar mensen zich inspannen, is een AED letterlijk van levensbelang. Elke week worden ongeveer 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat kan ook op de sportclub gebeuren. Zeker niet omdat sporten een groot risico betekent, maar wel mede omdat bestaande hartaandoeningen tot uiting kunnen komen tijdens inspanning. Snel ingrijpen is bij een hartstilstand van levensbelang en daarbij zijn mensen die kunnen reanimeren, maar ook een AED in de buurt, essentieel. Is dat op jouw club in orde?

Een AED redt levens

Een AED – Automatische Externe Defibrillator – is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Door middel van een korte schok kan het hartritme worden hersteld. De AED is zo gemaakt dat iedereen het apparaat kan gebruiken en niemand schade kan aanrichten. Jaarlijks krijgen ruim 16.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Het kan iedereen overkomen, niet alleen ouderen. Bijna de helft van de slachtoffers kan een hartstilstand overleven als hulpverleners bij het reanimeren gebruikmaken van een AED.

De komst van de AED heeft al veel resultaat opgeleverd. Waar halverwege de jaren ’90 ongeveer tien procent van de getroffenen overleefden, is dat inmiddels gestegen tot 23 procent. Dat komt met name omdat er meer AED’s te vinden zijn op openbare plaatsen, zo stelt de Hartstichting. Het Rode Kruis luidt tegelijkertijd echter de noodklok omdat het met de bereikbaarheid en werking van die AED’s zeer matig gesteld zou zijn. Het Rode Kruis ontwikkelde zelfs een app waarmee burgers de status van een AED kunnen doorgeven. Op dit moment zijn er 26.000 AED’s aangemeld bij het Rode Kruis, waarvan slechts zeven procent goed gecontroleerd is.

Artikel NRC

Het NRC schreef afgelopen week een artikel over de toenemende druk bij artsen van profclubs. Zeker sinds het drama rond Ajax-speler Abdelhak Nouri. Ze worden meer op de vingers gekeken en de kans op claims neemt toe. „Als je geen AED paraat hebt, wordt het als nalatigheid uitgelegd.” Dat profclubs én recreatieve sportverenigingen een AED nodig hebben, weten zij vaak wel. Maar dat er ook een juridische dreiging achter hangt, zien veel club nog niet in.

Lees het artikel hier!

Een defibrillator op de sportaccommodatie

Ook op sportclubs is een AED geen overbodige luxe. En ook dan is het belangrijk dat het apparaat te allen tijde gebruikt kan worden. Dat betekent in ieder geval dat de AED moet werken en dat hij gelokaliseerd moet zijn aan de buitenkant van een pand, waardoor hij ook met de sluiting van kleedkamers of clubhuis nog te gebruiken is.

Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Als er niet snel wordt ingegrepen, gaat de overlevingskans van een slachtoffer met 10 procent per minuut achteruit. Ambulances kunnen vaak niet binnen enkele minuten op een locatie zijn. Een AED, een draagbaar toestel dat het hartritme kan herstellen, kan dan helpen de overlevingskans te vergroten. Helaas is niet overal een AED aanwezig. Wij willen daarom, samen met CardiAid, verenigingen informeren over het belang van een AED op de sportvereniging.

Wij bieden geïnteresseerden een huurconstructie waarmee ze voor € 1,16 per dag voorzien zijn van een AED, inclusief service en garantie. Uiteraard kunnen eindgebruikers ook een AED aanschaffen. Bij de koopoptie kan een apart onderhoudscontract bij worden afgesloten (€159,- per jaar) waarmee elke drie maanden een controle wordt uitgevoerd en de AED altijd gegarandeerd gereed is om in te worden gezet.

In samenwerking met CardiAid hebben wij de komende twee weken( tot 4 februari aanstaande) een speciale aanbieding lopen:

Bij de aanschaf van een Cardi-Aid Sport AED, ontvangt u nu een gratis binnenkast t.w.v. €189,- euro!

Meer weten?

Wil je graag meer informatie ontvangen of heb je specifieke vragen? Neem contact op met één van onze medewerkers. Wij zijn te bereiken via [email protected] of via 0252 – 683300.

Producten in dit artikel