W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

Beachsporten; een groeiende sport met kansen!

Bewegen in het openbaar wordt steeds populairder binnen Nederland. Hoewel meer en meer mensen kiezen voor individueel sporten, zijn er ook teamsporten die meeliften op deze tendens. Zo groeit namelijk ook de aandacht voor beachsporten. Voor gemeenten hedendaags dus een terechte vraag; kunnen en moeten we er iets mee?

Het strand en ontspanning gaan hand in hand. Naast zonnen, wandelen of een boek lezen, kan men er echter ook terecht voor inspanning. Sporten in het zand wint dan ook aan populariteit. Ook bij gemeenten wordt deze trend opgemerkt. Gemeenten die verder bij het strand vandaan liggen, kiezen dan ook steeds vaker voor het ontwikkelen van soortgelijke faciliteiten, zoals kunstmatige stranden. Beachsporten worden op deze manier steeds toegankelijker.

Beachsporten bestaan al decennia in Nederland. Beachvolleybal wordt zelfs al meer dan 100 jaar beoefend. Waar er in 2000 slechts 4 beachvolleyballocaties waren, zijn dat er heden ten dage al meer dan 244! Niet verrassend aangezien Nederland inmiddels 40.000 beachvolleyballers telt. Ook het EK Beachvolleybal 2018 (gehouden in verschillende steden in Nederland) heeft bijgedragen aan de populariteit van de beachsporten!

Ook andere beachsporten zijn inmiddels goed vertegenwoordigd binnen Nederland. Zo telt ons land 70 beachvelden voor beachsoccer en kan de sport op 11 locaties ook indoor worden beoefend. De KNLTB telt 41 locaties die geschikt zijn voor beachtennis en de NHV heeft 74 beachhandbalteams (red. 2016). Op Ameland werd vorig jaar al voor de twintigste keer het Beachrugbytoernooi georganiseerd.

Wat zijn beachsporten?

Beachsporten zijn sporten die worden gespeeld op het strand of op een zandondergrond (zowel indoor als outdoor). De beachsporten kunnen individueel of in teamverband worden beoefend. Enkele beachsporten die individueel worden beoefend, zijn: beachrunning, beachwoodball, sandboarding, motorcross. Beachsporten die in teamverband kunnen worden uitgevoerd, zijn: beachbasketbal, beachhandbal, beachrugby, beachsoccer, beachhockey, beachcricket en beachkorfbal. Hiernaast zijn er ook nog sporten die men in duo’s kan doen, zoals: beachtennis, beachvolleybal, footvolley, beachwrestling, beachbadminton.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor beachsporten?

Sporten op het strand biedt verschillende voordelen. Zo zijn de eerste associaties met ‘beach’ positief, zijn de kosten relatief laag in aanleg / onderhoud en trekt het verschillende doelgroepen aan. Een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door het Australian Institute of Sport, heeft zelfs uitgewezen dat sporten op zand leidt tot een grotere trainingsprikkel en minder belasting van de gewrichten.

Wat gebeurt er in Nederland op het gebied van beachsporten?

Zoals eerder vermeld, zien steeds meer gemeenten de meerwaarde in van het faciliteren van beachsporten. In de laatste jaren hebben ook bonden zich steeds meer ingezet om grote toernooien naar Nederland te halen. Daar is het DELA Europees Kampioenschap Beachvolleybal een concreet voorbeeld van. In de jaren tachtig was het strand van Scheveningen jarenlang hét decor van de Veronica strandraces maar de laatste decennia werd deze locatie al langere tijd niet meer ingezet voor grote evenementen. Met de eeuwwisseling is daar verandering in gekomen met de bouw van het Beach Stadium in 2007. Dit heeft geresulteerd in de organisatie van verschillende beachevenementen, zoals: de Red Bull Knock-Out (2018) en het CrossFit evenement Beach Throwdown (2019). Niet alleen topsport staat hier centraal want het stadion wordt ook betrokken bij maatschappelijke activiteiten.

Binnen Nederland zijn er verschillende initiatieven waarbij braakliggende grond of lege gebouwen worden omgevormd tot beachsportlocatie. Zo ook in Aalsmeer waar een voormalig bloemenveiling werd omgetoverd tot indoor beachsportlocatie.

Ook plannen om een beachlocatie te realiseren?

Tips om aan de slag te gaan met beachsport:

  • Zoek partijen bij elkaar voor samenwerking (beachvolleybal, beachsoccer, beachvoetvolley, beachhandbal, etc.);
  • Maak een strategisch plan;
  • Kijk naar kansen om evenementen te organiseren;
  • Zoek een geschikte toegankelijke locatie;
  • Bel ons voor een deskundig advies.

Ook bij de realisatie moet er met een aantal dingen rekening gehouden worden. Zo moet men rekening houden met de eisen van de verschillende bonden, soorten zand, drainage, inrichtingsmaterialen, randafwerking, uitloopmogelijkheden, afdekkingen, etc. Neem in je plannen ook het onderhoud, opslag, sanitaire voorzieningen, horeca, kleedruimtes en tribunes mee in je afwegingen.

Kijk ook naar andere mogelijke belanghebbenden zoals buurtcoaches, fysiotherapeuten, welzijnsorganisaties, personal trainers en verenigingen. Tot slot is het altijd goed om te kijken naar mogelijke subsidies die jouw plannen kunnen ondersteunen.

Producten in dit artikel