Hoeveel kleedkamers?
Om te bepalen hoeveel kleedruimtes er nodig zijn heeft de VGN en de VSG een richtlijn geschreven. Deze eenduidige richtlijn houdt rekening met de bestaande situatie én en toekomstige demografische ontwikkelingen van de club. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de multi-inzetbaarheid van de accommodatie.
- Ga na hoeveel velden er zijn. Kijk daarbij naar de netto-speeltijd waarbij je de wisseltijd en pauzes van twee wedstrijden van de bruto speeltijd aftrekt.
- Bereken het aantal trainingsuren. Ga er hierbij vanuit dat elk team gemiddeld 80 minuten traint gedurende 40 weken. Een goed onderhouden natuurgrasveld heeft ongeveer 700 tot 800 gebruiksuren. Doorgaans kunnen er twee teams (tenminste 25 man) op één veld trainen en een eerste elftal traint op een heel veld. De velden dienen verlicht te zijn.
- Richtlijn bepaling. Na stap 1 en stap 2 kan er (theoretisch) een indicatie gemaakt worden van het aantal benodigde kleedkamers.
Grootte
De richtlijnen spreken over een kleedkamer van 15 tot 24 vierkante meter, exclusief wasruimte. De minimale afmetingen zijn gebaseerd op 15 volwassen personen. Men kan hier echter geen dubbelgebruik toepassen. Bij nieuwbouw is het raadzaam om te kijken naar kleedkamers van 24 vierkante meter.
Kleinere kleedkamers
Bij een doucheruimte moet men in de regel rekening houden met 10 vierkante meter. De minimale en tevens meest optimale breedtemaat van een kleedkamer is 3 strekkende meters. Idealiter is een kleedruimte van 15 vierkante meter dus 3 bij 5 meter.
Grotere kleedkamers
Eerste elftallen en selectieteams zijn vaak groter in omvang. Ook omdat de technische staf vaak uit meer mensen bestaat. Zij hebben al snel 20 vierkante (3 bij 7 meter) meter nodig om zich prettig te kunnen omkleden. In veel gevallen zijn deze kleedruimtes ook voorzien van lockers of massagetafels. Als deze inrichtingsmaterialen aanwezig zijn, wordt al snel aangeraden om kleedkamers te realiseren van 24 vierkante meters. Grotere kleedkamers zijn tevens geschikt voor dubbelgebruik en daardoor veel efficiënter. Structureel dubbelgebruik is echter ongewenst.
Inrichting
De inrichting van een kleedkamer bestaat vaak uit wandbanken, douches, een toilet, wartelkraan en/of wastafel. Wij adviseren altijd om zwevende wandbanken te plaatsen. Dit heeft veel voordelen voor het onderhouden van de kleedkamers. Reken per persoon 0,6 meter en minimaal één zitplaats. Daarnaast moet men twee kledinghaken per persoon rekenen. Er zijn verschillende varianten wandbanken. Zo kan men kiezen voor eenvoudige wandbanken met houten zitstroken maar men kan ook kiezen wandbanken met tribunestoelen of combinaties met lockers. Voor wat betreft de douches in de doucheruimte van 10 vierkante meter is een aantal van vier het uitgangspunt. Door kleedkamers te voorzien van lockerkasten, kunnen waardevolle spullen veilig worden opgeborgen.
Scheidsrechters
Tenminste één kleedkamer voor een scheidsrechter wordt gewaardeerd door arbiters. Zeker als er een kleedruimte wordt aangeboden voor vrouwen en heren. Wij adviseren hiervoor een ruimte van 7 vierkante meter te reserveren voor één persoon, 8 vierkante meter voor twee personen en 10 vierkante meter voor 3 personen. Een eigen toilet voor het arbitrale korps wordt erg gewaardeerd.
Overige ruimtes
Toiletten
Houdt bij de realisatie van nieuwe kleedkamers ook rekening met het aantal toiletten. Bij de bouw van nieuwe kleedaccommodaties kiezen steeds meer verenigingen voor toiletruimtes buiten de kleedkamers. In dat geval komen er aparte
toiletgroepen voor dames en heren in de centrale gang. Worden de toiletten op de gang geplaatst, ga dan uit van ten minste hetzelfde aantal toiletten als nodig geweest zou zijn in alle kleedruimten samen. Zorg ervoor dat spelerstoiletten op de gang gescheiden zijn van de toiletten voor de toeschouwers, nabij de kantine.
Massage ruimte / EHBO ruimte
Een massage-/EHBO-ruimte is voor alle clubaccommodaties verplicht. Afzonderlijk van elkaar dient de massage-ruimte minimaal 10 vierkante meter te zijn en de EHBO-ruimte minimaal 6 vierkante meter. Gecombineerd moet het gezamenlijke oppervlak groter zijn dan 11 vierkante meter. Houd ook rekening met de bereikbaarheid voor ambulance en/of personenauto’s.
Materiaalruimte
Voor trainings- en wedstrijdmaterialen, en materiaal voor regulier onderhoud, moet er voldoende opslagruimte zijn. Reserveer voor het klein materiaal een opslagruimte van minimaal 10 vierkante meter. De precieze oppervlakte die nodig is, hangt af van het aantal elftallen en daarmee de hoeveelheid trainingsballen en trainingsmaterialen.
Onderhoud en beheer
Het is zeer verstandig een onderhoudsplan met begroting van de diverse onderhoudswerkzaamheden voor de komende tien tot vijftien jaar op te stellen. Het voordeel van een goede planning is duidelijk: zo kun je als vereniging de accommodatie structureel in een goede staat houden. Je voorkomt hiermee ook grote onverwachte uitgaven voor reparatie en extra onderhoud. Bovendien: op basis van het schema kan de penningmeester jaarlijks een bedrag reserveren en/of bij de gemeente om een vergoeding vragen.
Bron: KNVB