W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

De beste jeugdopleidingen van Europa & Nederland

De jeugdopleiding van Ajax levert de meeste Europese topspelers op. Volgens een Zwitsers onderzoeksbureau spelen op dit moment 69 spelers uit de opleiding van de Amsterdamse landskampioen bij een club die in de hoogste competitie van een Europees land uitkomt. Ajax scoort daarmee beter dan Partizan Belgrado, dat op de tweede plaats staat met 66 spelers. Het grote Barcelona volgt op de derde plaats met 61 spelers.

De jeugdopleiding van Ajax levert de meeste Europese topspelers op. Volgens een Zwitsers onderzoeksbureau spelen op dit moment 69 spelers uit de opleiding van de Amsterdamse landskampioen bij een club die in de hoogste competitie van een Europees land uitkomt. Ajax scoort daarmee beter dan Partizan Belgrado, dat op de tweede plaats staat met 66 spelers. Het grote Barcelona volgt op de derde plaats met 61 spelers.

Ajax wijkt af van het algemene beeld in het Europese voetbal waarbij clubs hun geld steeds meer gebruiken om spelers te huren, aldus de onderzoekers van Football Observatory. Het investeert juist in de opleiding! Football Observatory heeft een lijst opgesteld met de beste jeugdopleidingen binnen Europa. Deze vind je hier!

‘Minder geld wordt uitgegeven door slecht geleide clubs, met name in het zuiden en oosten van Europa’, aldus onderzoeker Rafaele Poli. Ajax steekt jaarlijks ongeveer 6 miljoen euro in de jeugdopleiding. Barcelona slaagt er beter in zelf opgeleide spelers te behouden.

De voetballers die Ajax opleidt, vertrekken vaak naar buitenlandse clubs. Barcelona slaagt er bijvoorbeeld beter in zelf opgeleide spelers te behouden. Maar de Amsterdammers hebben volgens de onderzoekers wel een duidelijke visie. De club trekt alleen spelers van buiten aan als die echt een versterking vormen en probeert eerst uit de eigen opleiding een talent door te laten stromen.

Topclubs als Arsenal en Bayern München steken schril af bij de opleiding van Ajax. Van de Londense topclub zijn maar 36 zelf opgeleide spelers actief in een hoogste competitie in Europa, evenveel als de Duitse kampioen.

Bron: AD

Jeugdopleiding amateurverenigingen

Voordat voetballers terechtkomen bij een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) beginnen zij uiteraard bij een amateurvereniging. Deze voetbalclubs zijn de visvijver voor een club als AFC Ajax of Feyenoord. Daarom nam Harry van Vlijmen in 2009 het initiatief om amateurverenigingen te beoordelen aan de hand van het niveau van hun jeugdopleiding. In 2011 nam Hans Waterschoot in samenwerking met amateurvoetbal Eindhoven dit initiatief over. Er ontstond een lijst van 100 clubs met de hoogst-spelende jeugdopleiding.

Bron: Amateurvoetbal Eindhoven.

AFC Amsterdam

AFC is een van de oudste clubs van Nederland. ‘The Reds’ zijn opgericht in 1895 en zijn daarmee de oudste club van Amsterdam. De jeugd van AFC Amsterdam speelt van alle amateurverenigingen binnen Nederland het hoogste. De eerste jeugdelftallen van O19 tot en met O13 spelen allemaal op het hoogste niveau. Enkele bekende (oud)spelers welke opgeleid zijn bij de oudste club van Amsterdam zijn: Daley Blind, Carel Eiting, Justin Kluivert, Kenneth Pérez, Daniël de Ridder, Philippe Sandler & Mitchell te Vrede. Zij hebben allemaal de stap van het amateurvoetbal naar profvoetbal weten te maken!

Alphense Boys

Alphense Boys is een van de grootste verenigingen met ruim 1000 spelende leden. Een groot gedeelte van deze leden speelt in de jeugdafdeling van de voetbalclub. Dit doen zij niet onverdienstelijk. Maar liefst twee van de vier eerste jeugdelftallen (O19, O17, O15 & O13) spelen op het hoogste niveau. De andere twee elftallen spelen op het twee niveau van Nederland. De jeugdopleiding van Alphense Boys heeft twee bekende voetballers voortgebracht. De meest bekende speler is Jens Toornstra, de multifunctionele speler van Feyenoord. De ander komt pas net kijken in de top van de Eredivisie. Toch heeft hij deze week zijn eerste doelpunt in de Champions League weten te scoren. Het is niemand minder dan Noussair Mazraoui de huidige rechtsback van Ajax.

Hollandia

HVV Hollandia is wederom een erg oude vereniging. De club uit Hoorn is opgericht in de 19e eeuw. De eerste jeugdelftallen van O19 tot en met O13 spelen allemaal op hoog niveau. Twee van de vier spelen zelfs het hoogste niveau. Enkel (oud)profs welke deel uitmaakte van de jeugdopleiding van Hollandia zijn: Lorenzo Ebecilio, Willie Overtoom, Aras Özbiliz en Ruud Vormer.

Spartaan ’20

Spartaan ’20 is een bekende in het jeugdvoetbal. De club uit Rotterdam bestaat inmiddels al 98 jaar. In de afgelopen tientallen jaren zijn er veel profvoetballers actief geweest welke actief zijn geweest in de jeugd van Spartaan ’20. Er is dan ook een mooi rijtje ontstaan: Suently Alberto, Ali Benomar, Rashid Browne, Luc Castaignos, Shayron Curiel, Denzel Dumfries, Jos van Eck, Yaël Eisden, Sherel Floranus, Anwar El Ghazi, Bruno Martins Indi, Jetro Willems en nog veel meer! Op dit moment spelen de eerste jeugdelftallen van O19 tot en met O13 spelen allemaal hoog. Twee van de vier spelen zelfs op het hoogste niveau.

AVV Zeeburgia

Zeeburgia is een grote naam in het jeugdvoetbal. De club uit Amsterdam staat bekend om zijn goede jeugdopleiding met doorstroming naar BVO’s. De jeugd speelt nog steeds erg hoog. Bijna alle jeugdteams spelen op het hoogste of tweede niveau van Nederland. Zeeburgia heeft ook verschillende samenwerkingsverbanden gehad met profclubs. Op het moment is er een samenwerking met Ajax maar in het verleden waren de clubs: FC Utrecht, FC Volendam, SC Heereveen en AZ. Deze samenwerkingen hebben voor een lijst met meer dan vijftig (oud)profs gezorgd welke allemaal hun kunsten hebben vertoont bij AVV Zeeburgia. Enkele namen van deze lijst zijn: Oussama Assaidi, Joshua Brenet, Timothy Fosu-Mensah, Adam Maher, Stanley Menzo en Luciano Narsingh.

Online Sports Academy

Online Sports Academy is een systeem dat kan helpen structuur te bieden aan de jeugdopleiding en het kwalitatief opleiden van jeugdspelers en trainers. Het is een didactisch en methodisch opgebouwd online management systeem voor bonden, clubs en voetbalscholen, dat zich richt op de jeugdontwikkeling. Het Online Sports Academy platform biedt structuur binnen elke voetbalclub waarbij alle trainers middels een persoonlijk account zelfstandig trainingen kunnen samenstellen en/of de club-leerlijn trainingen kunnen volgen. Binnen het platform wordt ondersteuning geboden voor leeftijdsspecifieke oefeningen, mentale training/coaching en motorisch leren/oefenen.

Producten in dit artikel

Misschien vind je dit ook interessant:

Gemiddelde inkomsten amateurvoetballer in Nederland

Als amateurvoetballer in Nederland kun je best lekker (bij)verdienen, als je tenminste bij de juiste club speelt. Er bestaan geen vaste salarisschalen per…

Dit doen de Nederlandse scheidsrechters in hun dagelijkse leven

De voetbalwebsite Betweters.nl zocht uit waar de Nederlandse scheidsrechters, naast het fluiten van wedstrijden, op zakelijk vlak actief zijn. Hieronder volgt een overzicht: Bas Nijhuis Bas…