W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

De opkomst van pickleball in Nederland: van achtertuinspel naar officiële sport

We nemen je mee in de wereld van pickleball, een sport die na padel Nederland verovert en ook in Europa aan populariteit wint. In deze blog verkennen we de opkomst van pickleball, interessante feitjes over de sport en introduceren we de modulaire sportvloer Ultimate Flow, die perfect aansluit bij de behoeften van de pickleballer.

Wat is pickleball?

Pickleball is een racketsport die elementen van tennis, badminton en tafeltennis combineert. Het wordt gespeeld met een pickleball racket of paddle -een vergroot tafeltennisbatje- en een plastic bal met gaten op een badmintonachtig veld met een net dat iets lager hangt dan bij tennis. Het spel kan zowel enkel als dubbel worden gespeeld, waardoor het toegankelijk is voor spelers van alle leeftijden en vaardigheden.

De oorsprong van pickleball gaat terug naar 1965, op Bainbridge Island, nabij Seattle, waar het werd uitgevonden als een familievriendelijk achtertuinspel. Sindsdien heeft de sport internationaal langzaam terrein gewonnen. In 2022 werd pickleball uitgeroepen tot de officiële staatssport van Washington. Vanuit de Verenigde Staten is het naar Europa overgevlogen en dus ook naar Nederland.

De groei van pickleball in Nederland

In Nederland heeft pickleball de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. In 2013 is in ons land de eerste pickleball geslagen. Nu beginnen sportclubs en recreatiecentra de sport te omarmen, aangemoedigd door de lage instapdrempel en de sociale aard van het spel. De Nederlandse Bond: Pickelball Holland, speelt een centrale rol bij het promoten van de sport door evenementen, toernooien en workshops te organiseren.

“Dink responsibly, Don’t get smashed”

Interessante weetjes over pickleball

Veelzijdigheid: Pickleball kan zowel binnen als buiten worden gespeeld, wat het een uitstekende keuze maakt voor Nederlandse sportfaciliteiten die het hele jaar door activiteiten willen aanbieden.

Toegankelijkheid: Het spel is snel te leren, wat het aantrekkelijk maakt voor beginners.

Sociaal en Competitief: Pickleball staat bekend om zijn sterke gemeenschapsgevoel, waarbij spelers van verschillende leeftijden en achtergronden samenkomen.

Een veel gebruikte term in pickleball is; “Dink responsibly, Don’t get smashed” wat verwijst naar het strategisch gebruik van de dink, een zachte slag die net over het net gespeeld wordt en het vermijden van een positie waarin de tegenstander een krachtige smash kan uitvoeren. De dink is een techniek om de tegenstander uit positie te brengen en te voorkomen dat ze krachtige slagen vanaf een gunstige positie kunnen slaan. “Don’t get smashed” is een ludieke waarschuwing om niet in een situatie terecht te komen waarin de tegenstander de kans krijgt om een harde, moeilijk te retourneren slag te maken. Deze uitdrukking benadrukt dus het belang van positionering en strategisch spel in pickleball.

De modulaire sportvloer Ultimate Flow: een prima keuze voor pickleball

Een belangrijk aspect bij het faciliteren van pickleball is de keuze van de juiste ondergrond. Hier introduceren wij:  De “Ultimate Flow”, een modulaire sportvloer die speciaal ontworpen is voor racketsporten en de dynamiek van pickleball. De vloer biedt uitstekende grip, wat essentieel is voor de snelle bewegingen, abrupte stops, maximale balcontrole en balstuit die typerend zijn voor pickleball.

Voordelen van de modulaire sportvloer Ultimate Flow:

Veiligheid: Omdat de vloer optimale grip biedt en uitstekende ‘stop and go’ eigenschappen heeft, is de kans op uitglijden minimaal. Daarnaast is de sportvloer Ultimate Flow een ergonomische vloer, waardoor deze zacht is voor rug en gewrichten. Door deze eigenschappen is het risico op blessures kleiner.

Duurzaamheid: De modulaire tegels zijn gemaakt van UV-gestabiliseerd polymeercomposiet en zijn bestand tegen intensief gebruik en weersinvloeden. De sportvloer heeft uitstekende drainerende en geluidsabsorberende eigenschappen en is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. De garantie op de modulaire sportvloer is maar liefst 15 jaar en is aan het einde van de levensduur 100% recyclebaar.

Eenvoudige Installatie: De modulaire vloer vereist minimaal onderhoud en is eenvoudig te installeren, demonteren en te verplaatsen. Ideaal voor evenementen en multifunctionele sportaccommodaties.

Conclusie

De groei van pickleball in Nederland biedt nieuwe kansen voor sportbeheerders en besluitvormers binnen de sportsector. Met de toevoeging van de juiste faciliteiten zoals de sportvloer Ultimate Flow, kan een aantrekkelijke, veilige en duurzame omgeving geboden worden voor deze laagdrempelige sport en (toekomstige) pickleballers.

Producten in dit artikel

Misschien vind je dit ook interessant:

Pickleball op een cruiseschip van Rivertech

Één van de schepen van Rivertech is voorzien van onze mobiele pickleballinstallatie. Rivertech organiseert cruises over de Europese rivieren. De riviercruise-industrie is een…

Pickleball is in opkomst in Nederland, maar wat is het precies?

De sport pickleball klinkt waarschijnlijk nog niet heel bekend voor de meesten. Dit komt omdat het in Nederland een relatief nieuwe sport is.…