W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

Hoe maak je het schoolplein ‘buiten gymles proof’?

Het schoolplein gaat voor veel scholen een belangrijke rol spelen in het geven van (genoeg) gymles.

Vanaf aankomend schooljaar (2023-2024) moeten basisscholen aan elke klas verplicht twee lesuren per week gym geven, deze wet werd in 2020 aangenomen. Nu.nl schreef onlangs dat een derde van de gemeenten afgelopen november nog aangaf dat het een uitdaging wordt om alle klassen 2 uur per week onder te brengen in gymlokalen. Het Mulier Instituut deed onderzoek onder 172 gemeenten en vooral grote steden kampen met een gebrek aan ruimte. Er wordt dus verwacht dat er steeds vaker buiten gymles gegeven zal gaan worden.

Gymlessen basisschool

André de Jeu van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) moedigt basisscholen aan om creatief te denken bij een gebrek aan voldoende gymzalen. “Er zijn prachtige voorbeelden aan het ontstaan van gymles buiten het traditionele gymlokaal.” Gymdocenten worden inderdaad steeds creatiever en de traditionele gymles is allang niet meer de standaard. Toch moeten gymdocenten wel de faciliteiten hebben om telkens weer een goede en leuke gymles aan te bieden, waarbij de veiligheid natuurlijk voorop staat.

Sportplein

Omdat de verwachting is dat er steeds vaker buiten gymles gegeven zal gaan worden, moeten gemeenten en basisscholen samen in overleg over de mogelijkheden. Sommige basisscholen zullen uit kunnen wijken naar dichtbij liggende sportlocaties zoals sportparken, sporthallen en/of zwembaden. Andere scholen zullen moeten kijken naar de mogelijkheden om het eigen schoolplein om te toveren tot een sportplein.

Schoolplein inrichting

Modulaire sportvloeren zijn uitermate geschikt voor de inrichting van het schoolplein. Deze multifunctionele vloeren kunnen zowel indoor als outdoor gebruikt worden en bieden een aantal belangrijke aspecten voor onder andere sportende kinderen. Gestruikel over losliggende stoeptegels of verzwikte enkels door een gat in het gras zijn verleden tijd. Ook is de demping veel beter, wat blessures helpt te voorkomen. Daarnaast zijn de vloeren naar eigen wens te personaliseren en bestaat de mogelijkheid om naast verschillende sporten ook spellen te spelen.

Naast de ondergrond kan het schoolplein ook op andere manieren ‘buiten gymles proof’ gemaakt worden. Door het toevoegen van attributen zoals speelpleindoelen met basketbalinstallaties, klimwanden, tafeltennistafels of een monkeybar bied je de leerlingen zowel tijdens de gymlessen als in de pauzes veel mogelijkheden tot beweging. Om de motorische ontwikkeling van de jeugd te stimuleren, kunnen de innovatieve installaties SmartGoals ingezet worden. Het schoolplein kan multifunctioneel worden ingericht met zowel de permanente als de mobiele versie van de SmartGoals.

Betrek de leerlingen bij de inrichting van het nieuwe schoolplein, laat ze eerst groot denken en maak het vervolgens concreter door ze op een speelse wijze kennis te laten maken met budgetverdeling. Zo gaan de leerlingen zich eigenaar voelen van ‘hun’ schoolplein en wordt de saamhorigheid groter.

Subsidie voor schoolplein

Indien de gemeente niet of niet genoeg kan investeren, zijn er mogelijkheden om subsidie aan te vragen of zouden er acties georganiseerd kunnen worden om geld op te halen, denk aan een sponsorloop. Genoeg mogelijkheden dus om het schoolplein om te toveren tot een sportplein om gymlessen te gaan geven.

Misschien vind je dit ook interessant:

Hét schoolplein van de toekomst

Sinds corona is buiten sporten nog populairder geworden. Dat is niet alleen in de openbare ruimte het geval, maar ook steeds meer op…

NPO-subsidie voor verbeteren fysieke en mentale ontwikkeling

Sinds Corona kampen veel scholen met achterstand. Door de overheid is een NPO-subsidie in het leven geroepen om deze achterstand in het basisonderwijs…