W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

AV Zeewolde is ‘futureproof’

Stel; je wilt net zo snel lopen als Dafne Schippers. Hoe kan men dat trainen? Op de atletiekbaan van AV Zeewolde is makkelijk te zien of dat haalbaar is door de lichten die langs de baan zijn geïnstalleerd. Wij hebben de atletiekvereniging, in samenwerking met SPORT Technologies, onlangs mogen voorzien van nieuwe (stalen) sportgoten waarin de Pacer2 is verwerkt. De Pacer2 is een opvallende trainingsfaciliteit; een elektronische haas dat gebruikers stimuleert én informeert tijdens het hardlopen.

pacerHardlopers zien de Pacer2

SPORT Technologies trekt internationale belangstelling met de ‘elektronische haas’; een vondst die de stopwatch overbodig maakt, een goede trainingshulp is en bij wedstrijden een mooie extra dimensie vormt voor het publiek. De lampen hebben vier verschillende kleuren. Keers (directeur SPORT Technologies) legt uit: ,,De lampen vormen een focuspunt voor de hardlopers. Hierdoor kunnen atleten heel gericht trainen naar bepaalde looptijden. Door de verschillende kleuren weet men of hij/zij in lijn loopt met de gewenste finishtijd. Omdat coaches hierdoor niet meer met hun stopwatches langs de kant hoeven te staan (de tijden zijn immers al ingegeven), kunnen zij veel meer letten op het technische aspect van de discipline.’ Op termijn moet het mogelijk zijn dat de individuele hardloper met dezelfde app de baan kan starten met de door hem gewenste snelheid. Dat zou dan bijvoorbeeld een 1 euro ‘in app aankoop’ kunnen zijn, waarmee de atletiekvereniging er ook wat aan verdient.

Weer, wind en water

Het systeem ziet er indrukwekkend uit maar is het ook daadwerkelijk uniek? Keers antwoordt: ,,Er zijn vergelijkbare systemen, maar die zijn niet geschikt voor buitenbanen. Er is in Nederland iets soortgelijks geprobeerd met zwembaden. Het idee is er maar de uitvoering blijkt vaak lastig. Je hebt te maken met weer, wind en water. In 1976 deed atleet Jos Hermens zelfs al iets soortgelijks op Papendal. Maar er zat wel iemand naast de baan aan een tafel met een stopwatch in de hand en die zette dan de lampen handmatig aan. Nu gaan 400 lampen automatisch branden.”

Mogelijkheden

De Pacer2 maakt het mogelijk om de tijden van bekende atleten in te voeren, zoals bijvoorbeeld ‘de 200 meter van Daphne’. Probeer daar dan maar eens in de buurt te komen/blijven. ,,Maar voor scholen is het uiteraard ook interessant. Geen scholier vindt de welbekende Coopertest leuk maar met deze lichten maak je er iets boeiends van. Ook voor het publiek. De lichten zijn onlangs gebruikt bij de kwalificatierondes voor het wereldkampioenschap in Berlijn. De Pacer2 toonde de snelheid aan die de lopers minimaal moesten kunnen bijbenen om zich te kwalificeren. De lichten leidden direct tot een opgezweept publiek. Daarmee maak je hardlopen visueler dan ooit.”

Hermens liep al in 1976 met lampen

Jos Hermens, tegenwoordig manager van tal van wereldtoppers in de atletiek, experimenteerde ruim dertig jaar geleden als langeafstandsloper al met lampen rond de baan. “Op Papendal had ik twee lampen; op elke 200 meter één. Dan zat iemand langs de baan met een stopwacht en die bediende dan de lampen. Het was natuurlijk enorm moeilijk om zoiets aan te leggen. LED verlichting bestond in die tijd namelijk nog niet. Het waren gewoon lichtbollen. Maar het werkte écht; ik zag precies of ik op schema zat.”

Hermens ziet potentie in de PACER2. “We hebben het bij de FBK Games getest. Ik ben er heel enthousiast over. Ook voor de training overigens. Je kunt elke groep zijn eigen kleur lampje geven. Dan loopt kleur ‘rood’ bijvoorbeeld 10 keer 400 meter en kleur ‘groen’ zes keer 800 meter. Voor elke groep stel je het gewenste tempo in en dan heb je niet drie á vier trainers nodig met stopwatches. Voor het publiek bij wedstrijden is het schitterend als de lampjes bijvoorbeeld het tempo van het Nederlands record aangeven.”

Meer weten?

W&H Sports is dealer van ACO Sport. ACO staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek. Naast afwateringsgoten, verdeelschachten, zandvangelementen, leveren wij ook opsluitbanden van beton met rubberen bovenzijde of van staalgewapend, gerecycled(vol)kunststof voor diverse sporttoepassingen. Klik hier voor alle inbouwmaterialen! Voor vragen kunt u altijd terecht bij één van onze medewerkers. U kunt ons bereiken door te bellen naar 0252 – 683 300 of te mailen naar [email protected].

Producten in dit artikel