W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

SmartGoals als interactieve oplossing voor sportverenigingen en openbare ruimten

De mobiele SmartGoals en de SmartGoals Urban SkillCourt configuraties cirkel en running track.

Net zoals met zoveel dingen, zijn er met betrekking tot interactief sporten ook voor- en tegenstanders. Als nadeel kan wellicht benoemd worden dat interactief sporten ervoor zorgt dat sporters worden gestuurd en daardoor niet zelf na hoeven te denken of uitgedaagd te worden. Wij zijn van mening dat interactief sporten door middel van het inzetten van onze mobiele SmartGoals bij verenigingen of het aanbieden van een SmartGoals Urban SkillCourt in de openbare ruimte, juist enorm veel voordelen met zich meebrengt en gebruikers op een attractieve manier worden uitgedaagd. Om onze mening verder te onderbouwen laten wij graag 2 professionals uit de sportwereld aan het woord die de SmartGoals reeds voor trainingsdoeleinden inzetten.

De verschillende mogelijkheden van de mobiele SmartGoals

SmartGoals is een interactieve trainingsmethode die werkt met lichtsignalen. De opgelichte SmartGoals vormen het doelwit, ze lichten op in een oranje of blauwe kleur maar het is ook mogelijk om met beide kleuren tegelijk te werken. Zo worden er steeds op andere en eventueel meerdere plekken opdrachten gecreëerd waardoor spelers gedwongen worden om goed om zich heen te kijken en snel te handelen op de constant veranderende situaties.

Volgens Jesse Caron, performance trainer, is bij functionele trainingssessies het doel om sporters vaardigheden aan te leren in plaats van oefeningen of trucjes. “De trainingen dienen gefaseerd te worden opgebouwd van deel (oefeningen) tot totaalbewegingen/spelvormen (vaardigheden). Tevens moeten de trainingen zeer gevarieerd zijn in oefenvormen, elke beweging begint altijd als een signaal in de hersenen. De spieraansturing vanuit de hersenen, neuromusculaire aansturing, wordt het beste getraind door veel te variëren met oefeningen. Hierdoor wordt een breder netwerk aangesproken waardoor de sporter plastischer/beter wordt in het oplossen van onvoorspelbare situaties in een wedstrijd. Een belangrijk aspect voor spelsporters waarbij een bal of tegenspelers constant van richting verandert en waarop geanticipeerd moet worden.

Het stimuleren van het kijkgedrag en het creëren van onvoorspelbare-wendbare situaties gebeurt met SmartGoals volledig automatisch, dit maakt het bij uitstek een van de beste totaaloefeningen voor het trainen van handelingssnelheid. De SmartGoals zijn zowel met een afstandsbediening als met een mobiele telefoon/tablet te besturen, hiermee kunnen ook gegevens/uitslagen worden bijgehouden waardoor het tevens geschikt is als meetsysteem voor functionele (handeling) snelheidstesten”.

Timo Kleinhesselink, eigenaar van Sportbrein, is van mening dat met SmartGoals sporters visueel geprikkeld worden om cognitief te kunnen trainen. “Er zijn verschillende technische ontwikkelingen om onder andere cognitie bij sporters te ontwikkelen op de markt, maar deze zijn niet allemaal even gemakkelijk bereikbaar voor een club. SmartGoals daarentegen wel. Als we over cognitie praten in het voetbal wordt er al snel gesproken over snelle informatieverwerking, lerend vermogen en ruimtelijk inzicht. Executieve functies waaronder het werkgeheugen spelen een belangrijke rol in informatie verwerking, lerend vermogen en ruimtelijk inzicht. De ruimte en tijd die voetballers hebben om een keuze te maken neemt vaak af bij het toenemen van het niveau, waardoor op hoger niveau nog sneller een beslissing genomen moet worden. Met SmartGoals kan dit uitstekend getraind worden.

Maar niet alleen binnen het voetbal kunnen SmartGoals gebruikt worden, ook voor andere sporten waarbij cognitie een rol speelt kunnen de SmartGoals worden gebruikt. De mogelijkheden met SmartGoals zijn enorm, je kunt heel veel verschillende soorten oefeningen verzinnen om sporters cognitief sterker te maken. Dan gaat het dus om snelle informatieverwerking”.

SmartGoals Urban SkillCourt voor in de openbare ruimte

Naast de mobiele SmartGoals, hebben wij samen met SmartGoals een nieuw concept genaamd Urban SkillCourt ontwikkeld. Dit is een permanente opstelling van SmartGoals dat zeer geschikt is voor in de openbare ruimte. Dit concept speelt in op de veranderende behoefte van de jeugd en volwassenen. Dat wilt zeggen; sporten, bewegen en testen op een door jou gekozen tijdstip. Er is met dit concept géén begeleiding van een coach nodig. Tevens speelt het in op sport & gaming omdat gebruikers de mogelijkheid hebben om een ‘game’ te spelen om daarna de scores/tijden op te slaan in een persoonlijk geanonimiseerd profiel. Wat is er nu leuker om met vrienden in de openbare ruimte interactieve spellen te spelen.

In tegenstelling tot de mobiele SmartGoals werken de SmartGoals palen van het court via een wifi-netwerk. Unieke bewegingssensoren detecteren alle bewegingen tussen de poortjes en staan in verbinding met een lokaal wifi-netwerk. De software van deze palen (oefeningen en games) kunnen wij volledig naar wens van de klant programmeren. Het is mogelijk om oefeningen in allerlei levels te programmeren voor jong en oud. Het leuke is dat de opdrachtgever van ons beweegconcept (exploitant) een volledig veld naar keuze kan aanleggen. Denk hierbij aan verschillende afmetingen, posities, aantal zones en sporten. Daarnaast bestaan er verschillende vaste configuraties, zoals de SmartGoals cirkel, driehoek, vierkant en de running track. Het is tevens mogelijk om de permanente SmartGoals palen te gebruiken in bestaande beweegconcepten op bijvoorbeeld schoolpleinen en sportverenigingen.

SmartGoals als onderdeel van de sportaccommodatie van de toekomst

De maatschappij verandert. Een van de gevolgen daarvan is dat mensen ook anders gaan sporten. Er wordt meer buiten gesport en er is een toenemende behoefte aan uitdaging, informatie, data en statistieken.

Door het gebruik van de SmartGoals SkillCourt technologie creëer je de sportaccommodatie van de toekomst. Naast de hoeveelheid workouts en games die je door dit concept kunt doen, kunnen volwassenen en kinderen op een leuke en attractieve wijze bewegen en elkaar uitdagen om scores te verbeteren of zichzelf te testen op het gebied van snelheid, interval en/of uithoudingsvermogen. Voeg daarnaast een outdoor fitnesstoestel en/of een SportBox toe en je hebt een toekomstbestendige sportaccommodatie voor elke doelgroep en elk niveau.

Wil je meer weten over SmartGoals of onze visie op de sportaccommodatie van de toekomst? Stuur ons een e-mail en dan nemen we vrijblijvend contact met je op.

Producten in dit artikel