W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

Alles wat je wilt weten over modulaire sportvloeren

Stel: je wilt als gemeente, sportclub of sportfederatie een nieuwe modulaire sportvloer aanleggen. Wat moet je in jouw overwegingen meenemen voor je aan een dergelijk project begint? En waar moet men rekening mee houden? Er zijn veel mogelijkheden voor verschillende projecten. Welke vloer past het beste bij jouw situatie? Met welke valkuilen kun je vooraf rekening houden? Wij hebben de benodigde informatie voor jou voorhanden.

Waarom?

Wat zijn de belangrijkste redenen om te kiezen voor een modulaire sportvloer?

  • De sportvloer is snel en eenvoudig te installeren;
  • De sportvloer is geschikt voor bijna elk type ondergrond (de ondergrond dient verhard en voldoende vlak te zijn);
  • De vloer is zonder lijm te gebruiken, verwijderbaar en verplaatsbaar naar andere locaties (semi-permanente eigenschappen);
  • Gemakkelijke en snelle vervanging van tegels bij schade;
  • Mogelijkheid tot het plaatsen van logo’s en andere uitingen (zowel af fabriek aangebracht of later met bestickering);
  • Geschikt voor verschillende soorten sport (o.a. hockey, tennis, handbal, basketbal, etc.);
  • Eigenschappen voor veilig gebruik kinderen (valdemping, verminderd risico op schaaf- en brandwonden);
  • Lage onderhoudskosten.

Doelen

Antwoord geven op de vraag: ‘Wat is nu de beste modulaire sportvloer?’, is onmogelijk. Dat is namelijk afhankelijk van verschillende situaties én wensen. Het is daarom belangrijk om je eerst af te vragen waar de situatie om vraagt en welk doel het nastreeft. Wat is belangrijk? Duurzaamheid, veiligheid, sporttechnische eigenschappen, drainage, etc. Dit zijn zaken die van invloed zijn op de keuze voor een bepaalde modulaire sportvloer. Daarnaast zijn er andere voorwaarden die invloed hebben op de uiteindelijke keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de doelstellingen, het realisatiebudget, verantwoordelijkheden en onderhoudskosten.

Totaalpakket

Als adviseur en aanbieder van modulaire sportvloeren bekijken wij de vraag ‘wat is de beste modulaire sportvloer’ vanuit een technische invalshoek. Daarbij staat de situatie van de betreffende klant centraal. Daarbij is kennisdeling van groot belang. Alleen door te goed te informeren, kunnen wij de modulaire sportvloer aanbieden die het beste bij de klant past. Denk hierbij aan type tegels, ondervloeren, onderbouwconstructies, aanlegkosten, afschrijvingstermijnen en onderhoud. Vervolgens kijken we per situatie naar de eerder genoemde doelstellingen en randvoorwaarden. Zo kunnen de wensen worden vertaald naar concrete en passende oplossingen. Vanuit onze ervaring kunnen wij tevens aangeven waar andere opdrachtgevers voor hebben gekozen en wat daarvoor de redenen waren.

Type modulaire sportvloeren

Omdat de relatie tussen gebruik en veldtype aanwezig is, hebben wij hiervoor een advies geschreven. Deze kaders zijn gebaseerd op onze ervaringen en kennis van de sportvloerenmarkt en contacten met onze huidige klanten. De veldtypen onderscheiden zich op basis van sporttechnische eigenschappen, onderhoudsbehoefte, verwachte levensduur en investeringsomvang.

Vergelijking

TypesIndoor sportvloerOutdoor sportvloer
Sporttechnische eigenschappen- Geluidsdempend
- Balsnelheid
- Zo min mogelijk naden
- Droogsnelheid
- Goede afwatering
- Hufterproof
Ondergrond- rubber met wavestructuren
- dempende foamlaag
- Rubber met luchtgaten
- zonder ondervloer
- dempende foamlaag
- Rubber met luchtgaten
Onderhoudsbehoefte- Eenvoudig met schrobmachine zonder PH
- Dagelijkse schoonvegen met bezem
- Beschadigde belijning is achteraf te herstellen
- Risico op vandalisme
- Beschadigde belijning is achteraf te herstellen
Verwachte levensduur- Minimale levensduur van 10 jaar- Minimale levensduur van 10 jaar
Investeringsomvang- Afhankelijk van grootte
- Afhankelijk
- Afhankelijk van grootte
- Afhankelijk van ondergrond

Eigenschappen

Normering indoor

In januari 2007 hebben alle landen van de Europese Unie de norm EN 14 904: 2006 aangenomen. Deze norm omvat een reeks technische minimumvereisten die de basis vormen voor de ontwikkeling van een kwalitatieve indoor sportvloer. Veiligheid is binnen deze norm een van de belangrijkste speerpunten.

Een EN genormeerde vloer biedt de garantie dat er veilig op gesport kan worden. Daarbij mag de opdrachtgever er ook vanuit gaan dat zij een duurzaam product aanschaffen dat jaren meegaat.

Voor indoor sportvloeren zijn de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Impact absorptie
  • Uniforme wrijving
  • Verticale vervorming
  • Bounce capaciteit

Normering outdoor

Voor outdoor sportvloeren, en ook specifiek voor multisportoppervlakten, is het noodzakelijk dat ze voldoen aan de Europese norm EN 14877. Dit is een norm die de specifieke eigenschappen van synthetische buitencoatings reguleert. De Europese norm EN 14877 dekt synthetische oppervlakten voor de volgende doeleinden: atletiek, tennis en multisport.

De normatieve tests van de vloeren bestaan uit twee delen. Het eerste deel gaat over de vereisten voor het testen van producten in het laboratorium. Dit om ervoor te zorgen dat ze in staat zijn om de vereiste niveaus van sportprestaties en interactie met de speler/ ondergrond te leveren. Daarnaast toont het aan dat ze zijn vervaardigd van superieure materialen. Het tweede deel beschrijft de vereisten voor geïnstalleerde oppervlakten. Dit om ervoor te zorgen dat de sportieve prestatie en interactie-eigenschappen van de speler/ ondergrond geschikt zijn voor het beoogde gebruik. Voor buitensportvloeren zijn de belangrijkste factoren:

  • Hoge drainage
  • UV-bestendigheid
  • Compressie
  • Tractiegedrag

Samenstelling

De grondstof, die wordt gebruikt voor de productie van hoogwaardige sportvloeren, moet zijn eigen kenmerken hebben die de normatieve grondslagen respecteren en die de juiste sportprestaties van zijn gebruikers garanderen. De materialen die gebruikt worden voor sportvloeren zijn veelal in-situ, vinyl, hout (al dan niet massief) en polypropyleen. Echter, de sportvloeren die het meest opvallen (omdat ze worden erkend door sportbonden), zijn de sportvloeren die vervaardigd zijn uit polypropyleen (PP). Deze worden geproduceerd met een speciaal ontwikkelde formule die voldoet aan de wettelijke eisen en de meest veeleisende criteria. Modulaire sportvloeren van hoogwaardige kwaliteit zijn complementair: de innovatieve ondervloer heeft de eigenschappen om de sporttegels te versterken. Hierdoor beschik je over extra comfort, uniforme stabiliteit en betere zijdelingse en verticale demping.

Ondergronden

Als ondervloer van modulaire sportvloeren wordt in de meeste gevallen gekozen voor rubber of schuim (foam). Er worden tevens modulaire sportvloeren aangeboden zonder ondervloer, als de situatie (denk aan outdoor faciliteiten waar het vaak regent) daar om vraagt. Afhankelijk van de situaties kan er gekozen worden tussen verschillende diktes en structuren. De ondergronden zorgen met hun functionaliteiten voor geluidsreductie, waterafvoer, valdemping, schokabsorptie, luchtcirculatie en compensatie van oneffenheden ten opzichte van de ondergrond.

Onderhoud

Ongeacht de kwaliteit van de sportvloer is een periodieke controle niet alleen verstandig maar ook essentieel. Degelijk onderhoud verlengt de levensduur van een modulaire sportvloer aanzienlijk en is daardoor kostenefficiënt. Een complete vervanging van de sportvloer kan op deze manier langer worden uitgesteld. Uiteraard draagt goed onderhoud ook bij aan het behoud van de sporttechnische eigenschappen.

Er is een wezenlijk verschil tussen schoonmaak en onderhoud. Bij het schoonmaken van sportvloeren spreken wij over een periodieke reiniging (denk aan vlekverwijdering of stofwissen). Bij onderhoud spreekt men bijvoorbeeld over vervanging van enkele tegels, een veiligheidscheck of keuring.

Investeringskosten

Aan elke modulaire sportvloer hangt een prijskaartje. En net zoals elke andere investering is het prijskaartje bepalend voor de keuze. Op voorhand is het moeilijk om een kostenindicatie te geven. De prijs is namelijk afhankelijk van de ondergrond en grootte. Moeten er veel aanpassingen worden gedaan aan de plaatsingslocatie of kan er direct geïnstalleerd worden? Wil je een basketbalveld met een oppervlakte van 210 m2 of wil je slechts een uitloopstrook hebben die beduidend minder vierkante meters is?

Overige aandachtspunten

Om de sporttechnische eigenschappen van een modulaire sportvloer te waarborgen, raden wij altijd aan om naar de garantievoorwaarden te vragen. Een kwalitatieve leverancier biedt deze vaak al aan maar ook aan de aannemerskant is het belangrijk om dit af te wikkelen. Gedurende deze periode moet een modulaire sportvloer blijven voldoen aan de eisen van de sporttechnische eigenschappen. Het is raadzaam om de modulaire sportvloer jaarlijks te beoordelen. Bij schade of andere onvolkomenheden dient er herstel te moeten worden aangeboden conform de afspraken in de garantieverklaring. Een herkeuring kan raadzaam zijn na de herstelwerkzaamheden.

Onze modulaire vloeren zijn uitermate geschikt als (tijdelijke) sportvloer voor diverse sporten zowel binnen (indoor) als buiten (outdoor). Naast ontwerp, belijning en levering kunnen wij ook de installatie verzorgen. Ook is het mogelijk om de vloer te voorzien van (sponsor)logo’s. Ons ruime assortiment aan modulaire tegels biedt de mogelijkheid om eenvoudig en snel op elke vlakke en verharde ondergrond gelegd te worden en hebben een groot aantal voordelen ten opzichte van traditionele sportvloeren. Een modulaire sportvloer heeft bijvoorbeeld weinig onderhoud nodig en kan eenvoudig met een bladblazer en water worden gereinigd. De tegels zijn in diverse kleuren leverbaar en kunnen worden voorzien van belijning voor diverse sporten zowel voor binnen als buiten.

Download hier onze digi-folder voor modulaire sportvloeren!

Producten in dit artikel