W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

Hoe ga je als vereniging om met stijgende (energie)prijzen?

Wat doet jouw club in tijden van inflatie?

De prijzen van goederen en diensten stijgen. De prijzen liggen gemiddeld al 10% hoger dan een jaar geleden. Ook sportverenigingen krijgen daardoor te maken met stijgende kosten voor met name de accommodatie, maar ook voor de inkoop van de producten in de kantine, clubkleding, bussen voor uitwedstrijden etc.

Gevolgen van inflatie

De KNVB heeft in september een enquête afgenomen bij alle amateurverenigingen om de gevolgen van de inflatie in kaart te brengen. De uitkomsten zijn schokkend. Zo’n 38% van de voetbalverenigingen vreest voor het voortbestaan van de club, met name door de gestegen energieprijzen. Voor een derde van die 38% zal het voortbestaan binnen een jaar worden bedreigd. Enkele verenigingen geven zelfs aan dat zij de komende drie maanden al in de problemen komen.

Contributieverhoging vereniging

Veel clubs proberen gelijk maatregelen voor de korte termijn te nemen. De helft van de verenigingen zet in op het verlagen van de temperaturen van de accommodatie. Daarnaast geeft 35% van de verenigingen bij de KNVB aan dat zij de douches kouder gaan zetten. Ook proberen verenigingen met een douchebeleid de teams korter te laten douchen. Clubs vinden het vervelend, maar zelfs contributieverhoging is voor velen noodgedwongen.

Niet alleen voetbalverenigingen hebben het lastig, ook de voorzitter van Hockey Club Alphen geeft in een reportage van Omroep West aan zorgen te hebben. Zij hebben vorig seizoen een blaashal aangeschaft om in de winter zaalhockey te kunnen spelen. Deze blaashal moet op een bepaalde temperatuur gehouden worden, dus als het een koude winter is zal de rekening flink omhoog gaan. Dit zal ook worden doorberekend in de contributie.

Extra inkomsten genereren

Verenigingen proberen nu snel kosten te besparen om de club te redden. Het is logisch om eerst naar de korte termijn te kijken, maar wij raden verenigingen aan om ook alvast te kijken naar de lange termijn. Op welke manieren kun je als vereniging extra inkomsten genereren? Kunnen de velden of de kantine bijvoorbeeld verhuurd worden aan organisaties op de uren dat er nu niks gebeurd? Een multifunctioneler sportpark levert uiteindelijk meer op en zal door het toegenomen aantal bezoekers wellicht ook weer andere/meerdere sponsoren aantrekken. De eigen leden kunnen ook betrokken worden bij het generen van extra inkomsten. Organiseer bijvoorbeeld activiteiten op de vereniging, waarvoor je een kleine bijdrage vraagt aan de deelnemende leden.

Daarnaast is het goed om te investeren in kwalitatief goede inrichtingsmaterialen, zodat deze lang meegaan en niet al snel weer vervangen hoeven worden. Goedkope materialen zijn voor de korte termijn de beste financiële optie, maar op de lange termijn is het duurkoop. Het is in ieder geval duidelijk dat verenigingen veranderingen moeten aanbrengen. Voor elke vereniging zullen er verschillende opties zijn, ga met elkaar om de tafel zitten om de beste opties voor jouw vereniging te bespreken.

Misschien vind je dit ook interessant:

Geïnvesteerd in kwaliteit? Dat betaalt zich nu uit!

In 2012 hebben wij het kwaliteitsconcept ‘scoren met kwaliteit’ in het leven geroepen. Dit concept houdt in dat wij op veel producten maar…

Goedkope voetbalgoals zijn duurkoop!

Goedkope voetbalgoals Op de lange termijn zul je er achter komen dat goedkoop duurkoop is geweest, omdat de goedkopere voetbalgoals eerder en dus…