W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

Hoe kan de veiligheid op onze sportaccommodatie worden gewaarborgd?

Waarschuwing kantelgevaarEen veilige omgeving voor kinderen is belangrijk. Zeker op een sportaccommodatie of speelplein waar kinderen met leeftijdsgenoten veilig dienen te spelen. Iedereen moet op deze plekken hun kinderen met een gerust hart achter kunnen laten. De afgelopen jaren is al meerdere keren in het nieuws gekomen, dat verschillende kinderen ernstig letsel hebben opgelopen door het kantelen van verplaatsbare doelen. Daarnaast hebben mensen zich opengehaald aan zogenaamde open nethaken. Voor de nationale commissie ‘sportvloeren’ mede een goede reden om een extra werkgroep in het leven te roepen. Deze groep gaat de veiligheid van inrichtingsmaterialen bewaken. Het is noodzaak dat verplaatsbare doelen verankerd of verzwaard worden.

Bij natuurgras kan het doel met grondankers worden beveiligd tegen kantelen en omvallen, maar er komen steeds meer kunstgrasvelden en hierop is het verankeren niet mogelijk. Hier dienen de doelen verzwaard te worden door bijvoorbeeld een geïntegreerd gewicht in het grondraam of door middel van losse gewichten. Deze gewichten moeten overigens worden afgestemd op het type doel (jeugddoel of trainingsdoel) en op de diepte uitvoering van het doel. Het is daarom heel belangrijk dat verenigingen toezien op een veilig gebruik van verplaatsbare doelen en controleren of de constructie van de huidige doelen voldoende veilig is om te gebruiken.

Tot nu toe is het voor de KNVB alleen mogelijk deze zaken aan te bevelen. Dit doen zij al veelvuldig. De verwachting is dat door de komst van de werkgroep die zich gaat buigen over veiligheid van sportmaterialen, er in de toekomst eisen aan deze onderwerpen worden gesteld. U kunt al veel veilig stellen door bij de aanschaf te kiezen voor sportmaterialen die TüV gecertificeerd zijn volgens DIN/EN normen. Wij hebben het kwaliteitsconcept ‘scoren met kwaliteit’ ontwikkeld. Dit concept houdt in dat W&H Sports op veel producten maar liefst 8 jaar garantie op de gelaste onderdelen van de aluminium constructie geeft en dat deze materialen tevens met TÜV-certificaat worden geleverd.

Zijn vrijwilligers, ouders, gemeenten en verenigingen volledig op de hoogte over het veilig gebruiken van bijvoorbeeld verplaatsbare doelen? Wij denken van niet en daarom vinden wij het belangrijk om meer aandacht voor dit belangrijke onderwerp te vragen. Er zijn immers verschillende voorzieningen om ongevallen te voorkomen, maar het heeft veelal te maken met onwetendheid. Het zou mooi zijn als we de sportvelden met zijn allen een stukje veiliger kunnen maken.

Wilt u graag weten wat de laatste stand van zaken is omtrent de regelgeving voor veiligheid op de sportvelden, neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag.