W&H Sports

Haverstraat 71

2153 GD Nieuw Vennep

VOETBAL VEILIG!

Bekijk hoe onveilige situaties op het voetbalveld voorkomen kunnen worden.

Verplaatsbare doelen kunnen kantelen en dus omvallen. Voor veilig gebruik en het voorkomen van ongevallen en letsel, adviseren wij verplaatsbare doelen te verankeren of te verzwaren. Bij natuurgras kan het doel met grondankers worden beveiligd tegen kantelen en omvallen, maar er komen steeds meer kunstgrasvelden en hierop is het verankeren niet mogelijk. Hier dienen de doelen verzwaard te worden door bijvoorbeeld een geïntegreerd gewicht in het grondraam of door middel van losse gewichten. Deze gewichten moeten overigens worden afgestemd op het type doel (jeugddoel of trainingsdoel) en op de diepte uitvoering van het doel. Het is daarom belangrijk dat verenigingen toezien op een veilig gebruik van verplaatsbare doelen en controleren of de constructie van de huidige doelen voldoende veilig is om te gebruiken.

Hoe kan de veiligheid op een sportaccommodatie worden gewaarborgd?

PDF Voetbal Veilig

Download hier het PDF Voetbal Veilig!

PDF productblad Voetbal Veilig

Download hier het PDF productblad Voetbal Veilig!

PDF Voetbal

Download hier het PDF Voetbal!

Meest gestelde vragen

 • Verplaatsbare doelen verzwaren of verankeren?

  Steeds vaker worden sportparken openbaar gesteld en wordt er gesport zonder toezicht. Mede daardoor hebben sommige kinderen letsel opgelopen en in sommige gevallen zelfs ernstig letsel door het kantelen en omvallen van verplaatsbare doelen. Om het omvallen van de doelen te voorkomen is het noodzaak dat deze worden verankerd of worden verzwaard. Alleen op deze manier kunnen doelen niet meer ongewenst kantelen wanneer kinderen hier bijvoorbeeld aan gaan hangen of in gaan klimmen of omvallen ten gevolge van harde wind of storm. Voorkomen is beter dan genezen.

 • Welke oplossingen zijn er?

  Om het ongewenst kantelen van verplaatsbare doelen tegen te gaan. zijn er meerdere mogelijk. Het is mogelijk om doelen op natuurgras te verankeren met spiraalankers of grondankers. Ook zou een verrijdbaar gewicht gevuld met zand kunnen worden gebruikt om aan de achterkant van een verplaatsbaar doel te plaatsen. In de praktijk merken wij echter dat niet altijd deze oplossingen daadwerkelijk worden gebruikt en daarom raden wij aan om bij aanschaf van nieuwe verplaatsbare doelen, te kiezen voor verzwaring die is geïntegreerd in het grondraam van het doel. Om de doelen alsnog makkelijk te verplaatsen, worden deze standaard geleverd met transportwielen zodat het doel in de lengte- of breedterichting kan worden verplaatst.

 • Welk gewicht moet er gebruikt worden?

  Zoals u in onderstaand overzicht kunt vinden zijn er een aantal mogelijkheden om verzwaring aan te brengen voor uw verplaatsbare doelen. Volgens de DINIEN en TÜV normen die wij hanteren zijn de volgende vereisten opgesteld. De gewichten van de verzwaring zijn dus afhankelijk van het afmetingen van de doelen.

  Trainingsdoel (732×244 cm)                               200 cm                         100 kg
  Trainingsdoel (732×244 cm)                               150 cm                          170 kg
  Jeugddoel (500×200 cm)                                    200 cm                          100 kg
  Jeugddoel (500×200 cm)                                    150  cm                          125 kg
  Jeugddoel (500×200 cm)                                    150 cm                           200 kg

   

   

   

 • Hoe worden de verzwaarde doelen gebruikt?

  Op een gemiddelde trainingsavond worden de doelen vaak meerdere malen verplaatst. De verzwaarde doelen zijn uiteraard niet meer zo makkelijk op te tillen. Om de doelen toch makkelijk te verplaatsen worden er standaard transportwielen gemonteerd. Hierdoor is het in de praktijk met twee begeleiders/trainers goed mogelijk om voor, na en tijdens trainingen de doelen te verplaatsen.

 • Wat kunt u er aan doen binnen uw vereniging of gemeente?

  Veilig gebruik van verplaatsbare doelen is een zorg van iedereen! Daarom willen wij u via deze website wijzen op een veilig en praktisch gebruik en u attent maken op de risico’s en gevaren. Iedereen dient zijn steentje bij te dragen aan het veilig en onbezorgd kunnen laten voetballen van de kinderen. Op deze website vindt u verschillende tools die u daarbij kunnen helpen.

De noodzaak van Voetbal Veilig

Een veilige omgeving voor kinderen is belangrijk. Zeker op een sportaccommodatie of speelplein waar kinderen met leeftijdsgenoten veilig dienen te spelen. Iedereen moet op deze plekken hun kinderen met een gerust hart achter kunnen laten. De afgelopen jaren is al meerdere keren in het nieuws gekomen. dat verschillende kinderen ernstig letsel hebben opgelopen door het kantelen van verplaatsbare doelen. Daarnaast hebben mensen zich opengehaald aan zogenaamde open nethaken. Voor de nationale commissie ‘sportvloeren’ mede een goede reden om een extra werkgroep in het leven te roepen. Deze groep gaat de veiligheid van inrichtingsmaterialen bewaken. Het is noodzaak dat verplaatsbare doelen verankerd of verzwaard worden.

Een veilige sportomgeving!

Voor iedereen!